BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, March 14, 2010

Melayu yang hebat

hai anak anak melayu semua

anak anak melayu sekarang semuanya hebat hebat

sangat hebat

baru baru ni keptusan SPM keluar

ramai anak melayu dapat keputusan bagus

Alhamdulillah

tapi berapa ramai ya?

sama ramai tak dengan yang jahanam SPM?

alahai anak melayu

bersepah sepah kat bandar bandar

penuh bergaya dengan pasangan masing2

beserta tshirt "Saya Sayang Mak Saya"

dengan kemachoannya menghembus asap rokok

berseluar skinny berwarna warni

dengan skarf berlilit di leher ketika tengah hari terik

berkaca mata itam bagai tv LCD

berhenjut henjut ketika berjalan

sekejap!

bangsa apa ni?

MELAYU LAH!

bangsa yang penuh dengan sopan santun

bangsa yang hebat dengan kehebatannya suatu masa dulu

tapi pewarisnya sekarang?

HEBAT!

umur 12 tahun dah pandai pasal seks,hisap rokok,merempit

wow

"wey! tak cool lah kaw tak hisap rokok!"

"malam ni kita race, sapa kalah kena bagi awek dia satu malam"

""apa barang pergi sekolah, tak de beran ke??"

beran kepala bapak kaw

setiap malam clubbing

lepas tu minum, ambil gambar letak kat Facebook,Myspace

ko ingat mak bapak ko tgok dia nak bangga,mintak sikit apa yang kaw minum?

kalau betul lah, gila cool mak bapak kaw

budak sekolah perasan dah besar

nak beli rokok pun mintak mak duit ckap nak beli buku

ada yang tak nak berbahasa melayu

"I can't speak in Malay. Bahasa Melayu is only for Rempits"

"I sound silly when I speak in Malay"

kenapa?

mak bapak kaw orang putih?

Seronok? Mungkin.

Nampak lebih educated kot?

"tak best lah lepak Starbucks cakap bhasa melayu"

Tak perlu untuk kau belajar Bahasa Melayu bersungguh sungguh, janji kau cakap hari hari cukuplah.

Bangga bila bercakap Bahasa Inggeris, nampak group kengkawan tu lebih ekslusif.

Nampak lebih advanced, lebih maju dan lebih moden.

Lebih ini dan itu. Segala galanya lebih dari orang yang bercakap pakai Bahasa Melayu

Lepas tu, hujung hari kau kata ini negara kau.

Cool.

bila ada bantahan buat ramai ramai

protes sana protes sini

lepas tu balik rumah

dapat apa?

sorang RM 3000?

berjanji lebat masa pilihanraya

sangat lebat

sekarang?

kerana politik bangsa Melayu berpecah

kerana pangkat bangsa Melayu berpecah

kerana kuasa bangsa Melayu berpecah

kerana harta bangsa Melayu berpecah

majlis agama berlainan politik

tetapi melayu tak bersatu

mana lebih penting?

Islam atau politik?

kenapa nak cmpurkan keduanya?

bangsa lain?

TAHNIAH!

semakin maju dalam perniagaan

semakin tinggi taraf hidup

semakin ramai pelapis berpendidikan tinggi

semakin meninggalkan MELAYU yang terus LAYU

melayu ohh melayu

Bangla n Pakistan pun dah maju bukak kedai computer kat Low Yatt

kita melayu ni yang nak merayu rayu mintak kurangkan harga

tak rasa malu ke?

p/s: bukan semua melayu macam di atas, yang mana hebat salute sama anda!



7 comments:

izyanwahat said...

ske la entry kau ni.

chapet said...

thanks yan.
this is reality.

xMOHDZULIQRAMx said...

hipokrit.

chapet said...

yang terasa pedas mmg la rasa hipokrit sekali.

chapet said...
This comment has been removed by the author.
MiSt@ NaZreY said...

terbaek

Eymar Shahrima Zai' said...

like. realiti yang jarang nak diakui.